dinsdag 29 april 2014

Een plek om over en in weg te dromen!!
De slaapkamer is een van de belangrijkste ruimtes in huis, namelijk de ruimte waar je tot rust komt. Om er daadwerkelijk ook tot rust te komen is het belangrijk dat er een juiste sfeer hangt. 
Kleurgebruik is hier misschien nog wel belangrijker dan in de overige vertrekken van het huis. Als de sfeer in de slaapkamer onrustig is, slaap je slecht en krijg je onvoldoende nachtrust. Door mijn opleiding interieur styling ben ik bewuster gaan kijken naar kleuren en wat een kleur voor invloed kan hebben op een mens. Daarom deel ik graag een klein stukje kennis met jullie over dit onderwerp. 

Kleur in de slaapkamer
Kleuren hebben een psychologische werking op de mens. Zo is bewezen dat de kleur rood bijvoorbeeld agressie opwekt. Het is dan ook niet altijd verstandig om de muur van je slaapkamer rood te verven. Tenzij je meer passie in de slaapkamer wilt en rood combineert met groen als complementaire kleur. In tegenstelling tot rood werkt de kleur blauw juist heel rustgevend. Andere kleuren die bij uitstek geschikt zijn voor de slaapkamer zijn basictinten als wit en beige, maar ook groen en zachtgeel. 

Betekenis kleuren
We kunnen aan de hand van diverse onderzoeken en studies naar kleur een aantal zaken vaststellen. Zo hebben kleuren bepaalde specifieke eigenschappen en gaan kleuren die naast elkaar worden gebruikt een interactie met elkaar aan. In onderstaande tabel zie je van een aantal kleuren de kenmerken, kleuren waarmee de kleur goed samengaat en ruimtes waarvoor de kleur geschikt is.
KleurKenmerkenGaat samen metGeschikt voor
Roodactiviteit, warmte, passie, strijdoranje, geel, paars, chocolade bruinKeuken, eetkamer, speelkamer (pas op met rood in de slaapkamer, tenzij je meer passie wilt!)
OranjeVrolijk, eetlustopwekkend, vriendelijkRood, geel, bruin, fel groenWoonkamer, keuken, badkamer
PaarsSpiritueel, eigenzinnig, mysterieusZachtgroen, andere tinten paars, blauw (kobalt)Slaapkamer, kinderkamer
GroenKalmte, natuur, vruchtbaarheidBlauw, chocoladebruin, beige en andere groentintenSlaapkamer, badkamer, zitkamer
WitPuur, frisheid, reinheidEigenlijk met alle kleurenKeuken

Grappig he wat voor kenmerken sommige kleuren hebben? 
Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de basis wit te houden en met accessoires je slaapkamer kleur te geven. 

Al een lange tijd had ik het gevoel dat er op onze slaapkamer nog iets miste. Het is zeker een plek waar ik heerlijk tot rust kan komen omdat bijna alles wit is maar toch klopte het nog niet helemaal qua sfeer.
Dus ben ik op zoek gegaan naar inspiratie voor onze slaapkamer. Na een tijdje zoeken wist ik wat ik wilde en heb gister het plan uitgevoerd. Onze slaapkamer was helemaal wit met als enig kleuraccent de balken aan het plafon die een lichte grijze kleur hebben. Wat was mijn project? Ik heb een lambrisering geverfd op de wanden  en heb er voor gekozen om de onderste kleur de zelfde licht grijze kleur als de balken te geven. 
En na een middagje verven en een lamme arm mag het resultaat er zijn vind ik zelf. ;) Er komen nog meer foto's maar daar moeten jullie nog even op wachten, want donderdag heb ik een binnenkijker!!! Dit houdt in dat ik gevraagd ben door Lydia een blogger op het gebied van fotografie en interieur en zij gaat foto's van ons huis maken voor haar blog en natuurlijk ook een super leuke reclame voor mij!! Dus ben heel erg benieuwd en heb er veel zin in!! Zodra de foto's er zijn deel ik die natuurlijk via mijn blog met jullie.

Hopelijk heb je weer wat opgestoken van deze blogpost, tot snel! Fijne week allemaal.

X-Mariël


9 opmerkingen:

 1. Hoi Mariëlla!

  Wat heb je een leuke blog en instagram :)
  En wat hebben jullie een prachtig huis!!

  Ik zag via ly-lifestyle de leuke borden die je in de vensterbank voor het raam hebt staan. Mag ik vragen waar je die vandaan hebt of van welk merk ze zijn?

  Dankje!
  X Yolinda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Yolinda!

   Wat lief dankjewel :)!! Ik vind het ook super leuk om met interieur bezig te zijn.

   Wat leuk dat je het vraagt, die schermen zijn door mijn handige vriend zelf gemaakt. Als je interesse hebt wil hij ze wel in opdracht voor je maken. Laat maar even weten;)

   Liefs
   X Mariel

   Verwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi!

  Excuus voor mijn ontzettend late reactie!

  Ik heb inderdaad interesse! Wij hebben 1 groot raam voor, dus het zou dan eerst gaan om eentje. Wat zijn de afmetingen? En zou je een inschatting kunnen maken wat het zou gaan kosten?

  Dankjewel! X Yolinda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Yolinda,

   Geeft helemaal niks! Het is denk ik het handigst dat jij het raam even opmeet qua breedte en hoogte zodat ik kan inschatten hoe groot het scherm het mooiste uitkomt. Wij hebben drie planken breed maar misschien is dit wel te smal voor in jullie vensterbank.

   Qua kosten is het dus ook afhankelijk van de hoeveelheid steigerhouten planken die we nodig zijn. Met drie planken dezelfde grote als wij hem hebben ben je ongeveer 35 euro kwijt.

   Kijk maar even wat de afmetingen zijn en laat het dan even weten.

   Liefs Mariël

   Verwijderen
 4. Hoi!

  Het raam waar het om gaat is 1.38 meter breed en 1.80 meter hoog. Wij hebben vrij laag hangende gordijntjes, dus qua ruimte blijft er ongeveer 1.38 bij 0.90 over. Kun je daar iets mee? :-)

  X Yolinda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Yolinda,

   Ik zou zeggen 4 planken is dan mooier qua breedte, met drie zoals wij hem hebben blijft er best veel ruimte over (40 cm aan beide kanten.) Wij gaan eerst op vakantie dus dan na de vakantie kunnen we hem voor je maken. Ik hoor graag wat je voorkeur is of je voor 3 of 4 planken gaat.

   X Mariella

   Verwijderen
  2. Dan ga ik voor 4!

   Hele fijne vakantie nog! Ik hoor binnenkort wel van je.

   X Yolinda

   Verwijderen
  3. Hoi Yolinda,

   Sorry voor de late reactie. Inmiddels weer terug van vakantie en het weekend willen we bezig gaan met jou raamscherm. Heb je een mail adres zodat we via de mail nog even contact kunnen hebben? Stuur mij anders even een mail ter bevestiging naar info@by-mariel.nl

   X Mariella

   Verwijderen