maandag 20 januari 2014

Closet detox!


Tijd voor een closet detox, ik denk dat bijna iedere vrouw zich hierin herkent "de kledingkast hangt te vol en er hangen eigenlijk maar een aantal items in die altijd gedragen worden de rest is overbodig" herkenbaar? goed dan is een closet detox echt een must!!
Een closet detox geeft je een goed overzicht van wat je nu in je kast hebt hangen (vergeten pareltjes; items die eigenlijk vorig jaar al weggegooid hadden moeten worden; of kledingstukken waar je iemand anders misschien wel heel blij mee kunt maken). Het kost even tijd maar geloof mij, je wordt er heel blij van.
Eenmaal je hele kast uitgeruimd en weer terug ingeruimd blijf je wellicht achter met een minder volle kast, maar wel eentje die een stuk meer overzichtelijk is en waarbij alle items bijdragen aan je eigen sterke stijl!  Het is eerst een kwestie van schoonmaken en sorteren, daarna is het tijd om nieuwe setjes te creëren. Lees verder voor mijn persoonlijke tips en tricks. Have fun!Checklist
  1. Een kledingrekje

  2. Schoonmaakmiddelen
  3. Een vuilniszak(ken)
  4. Verzorging voor schoenen en leren kleding
  5. Telefoon

Stap 1. De ontruiming
Tijd om je kast leeg te halen! Haal alle items eruit en leg ze in een andere kamer neer. Ga aan de slag met de stofzuiger en een fris sopje.
Waarom niet meteen kleding sorteren..? Omdat het fijn is om eerst de basis goed te hebben (ik spreek uit ervaring). Dus: een schone kast.. check!


Stap 2. De inhoud 
Kies een categorie om mee te beginnen. Bijvoorbeeld je broeken, de tops of jurkjes. Nu begint het leuke gedeelte: bekijk elk stuk individueel. Pas het aan, beoordeel het in de spiegel, check de items op defecten. Wanneer is het tijd om een item weg te gooien?
- Als de stof plooit / beschadigt is en niet makkelijk te maken (kapotte rits? informeer bij de kleermaker naar de kosten);
- Als de kleur verwassen is.
Soms is een motivatie om iets weg te gooien omdat je ‘het al een jaar niet gedragen hebt’ – dit vind ik persoonlijk onzin. Het kan zijn dat het een kledingstuk is welke je bent vergeten, of eentje waarvan je niet goed weet waarmee je het goed kunt combineren. Als het item bij je stijl past, de juiste kleur is of je figuur er prachtig in uit laat komen, en het item ziet er nog goed uit- lekker houden! Bij stap 5 ga je nieuwe setjes mixen en matchen, dan komt ‘t helemaal goed. Gooi je items weg die je veel hebt gedragen? Schrijf dan op dat je hier een vervanging voor moet shoppen.
Maak een stapel aan met items die mogen blijven, gooi de kapotte kledingstukken meteen in de vuilniszak, en de items die je niet meer hoeft maar nog wel in een goede staat zijn op een aparte stapel (de veelzijdige stapel ‘vrienden/familie/Marktplaats). Sorteer ook op seizoen. Het is handig om winterkleding op te bergen in de zomer, en vice versa.
Doe dit voor alle items in je kast. ALLE. Vergeet ook niet de panty’s, ondergoed en accessoires (van sieraden tot tassen en sjaals). Dit betekent dat je wel even bezig bent (een paar uurtjes). Vergeet dus niet af en toe een coffee break in te lassen. Houd rekening met je stijl: als er items tussenzitten die totaal niet meer bij je passen, gooi ze dan gewoon weg. De kans dat je deze items ooit weer gaat dragen is heel klein.

Stap 3. Onderhoud
Voordat de kleding en accessoires weer terug gelegd/gezet mogen worden, is het tijd voor een onderhoudsrondje. Leg de jassen en of blazers die naar de stomerij mogen apart en geef je leren schoenen en tassen een onderhoudsbeurtje met vet of creme. Ik ben hier zelf erg slecht in voornamelijk met de onderhoud van mijn schoenen maar het beste is om het om de twee maanden te doen. 
Stap 4. Sorteer / berg op
Nu is het tijd om alle kleding en accessoires weer terug te plaatsen. Komt het zomerseizoen eraan? Dan mag de winterkleding weer opgeborgen worden. Wat ik persoonlijk heel gemakkelijk vind is dat de jasjes bij de jasjes hangen en de jurkjes bij de jurkjes etc. Dus sorteer alles, zodat het overzichtelijk wordt. Ook is het handig dat je het op kleur sorteert, doe vooral wat jij prettig vindt. Begin met de lichtste kleuren en bouw dit op naar de donkerste tinten. Zorg er ook voor dat je de zelfde hangers gebruikt zo creëer je rust in je kast.
Stap 5. Mix & match!
Dit is natuurlijk de allerleukste stap: je hebt een overzichtelijke garderobe met alleen nog maar items die jou versterken. Haal het kledingrekje tevoorschijn en begin met mixen en matchen! Kies een item uit (bijvoorbeeld een leren rok of dat leuke blazertje waar de kaartjes nog aanhangen..) Op het kledingrek hang je de items neer, creëer je combinaties en zoek je aanvullende items en nieuwe combi’s. Maak ook foto’s van je nieuwe setjes! Zodat wanneer je een inspiratieloze dag hebt en je niet weet wat je aan moet je telefoon er even bij pakt en door je setjes heen bladert. Vaak vergeet je na een tijdje dat je nog andere combinaties gemaakt hebt en dit is een eenvoudige manier om er altijd leuk uit te zien!
Bij deze stap kom je er vaak achter wat nog ontbreekt in je garderobe. Bijvoorbeeld een basic enkellaarsje of nette blazer in een mooie basiskleur. Probeer eerst vier setjes te maken met het denkbeeldige item voordat je tot aanschaf overgaat. 
TIP:  Clean up yourself: Doe je haar en make-up voordat je hiermee begint. Alles staat meteen een stuk beter;)

Oké nu je dit gelezen hebt kun je aan de slag succes!! Heb je hulp nodig om bijvoorbeeld de juiste combinaties te maken? Ik help je graag. 


X Mariel
6 opmerkingen: